Διακατασκηνωτικό Διήμερο Επιμόρφωσης και Επικοινωνίας
- 18/01/2013
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΗΣ, ΠΡΕΣΠΩΝ & ΕΟΡΔΑΙΑΣ
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ
«ΔΙΑΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ»
Για 1η χρονιά, η Ιερά Μητρόπολή μας πραγματοποίησε στην καρδιά του χειμώνα ένα ξεχωριστό διακατασκηνωτικό “Διήμερο Επιμόρφωσης και Επικοινωνίας” για τα στελέχη (αρχηγούς, ομαδάρχες, επιτελείο) που διακονούν στις Εκκλησιαστικές Μαθητικές Κατασκηνώσεις της.
Την πρώτη ημέρα, Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013 είκοσι πέντε στελέχη της Κατασκήνωσης της Ι. Μ. Λευκάδος & Ιθάκης, συνοδευόμενα από τον π. Ιωαννίκιο Ζαμπέλη, υπεύθυνο του εκεί Κέντρου Νεότητας, αναχώρησαν με την ευλογία του τοπικού Επισκόπου τους για την ακριτική Φλώρινα.
Πρώτος σταθμός η Πτολεμαΐδα, όπου προσκύνησαν στη νεόδμητη Ιερά Μονή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και φιλοξενήθηκαν κατόπιν στην Ενορία της Αγίας Σκέπης, συμμετέχοντας παράλληλα σε πρωτοχρονιάτικη σύναξη (δείπνο – συζήτηση – κοπή Βασιλόπιτας) των μαθητών Λυκείου που συμμετέχουν στις ενοριακές νεανικές συνάξεις.
Το βράδυ έφτασαν στον προορισμό τους, τις Κατασκηνώσεις της Ι. Μητροπόλεώς μας στην Πρώτη Φλωρίνης, όπου τους υποδέχτηκαν τα περίπου εβδομήντα στελέχη της Κατασκήνωσης μας, υπό τον συντονισμό του υπευθύνου π. Ιωαννικίου Αθανασιάδη, με πρόγραμμα ψυχαγωγίας («μαύρο θέατρο», τραγούδι κ.ά.).
Το πρωινό της δεύτερης μέρας, Παρασκευής 4 Ιανουαρίου 2013, ξεκίνησε με την ακολουθία των Μεγάλων Ωρών της εορτής των Θεοφανείων και πρόγευμα, προσφορά ομάδας εθελοντών που διακονούν θυσιαστικά την τοπική Εκκλησία της Φλώρινας.
Στο μεταξύ, αφίχθηκαν και περίπου σαράντα στελέχη των Κατασκηνώσεων της Ι. Μ. Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας από τα Γιαννιτσά, με επικεφαλής τον υπεύθυνο της Κατασκήνωσης, π. Ιωάννη Σπυρίδη, Αρχιερατικό Επίτροπο Γιαννιτσών. Διαμορφώθηκε έτσι μια πολύ ευχάριστη και ζωντανή νεανική συντροφιά που μπόρεσε στη συνέχεια να επικοινωνήσει άνετα, να διαλεχθεί ελεύθερα, να ψυχαγωγηθεί ανυπόκριτα και γενικά, να χαρεί την κάθε στιγμή αυτής της τριμερούς συνάντησης συν-εργασίας και επικοινωνίας.
Το πρόγραμμα της συνάντησης περιελάμβανε εισήγηση προβληματισμού από την πρεσβυτέρα κ. Αικατερίνα Αγγελίδου – Σπυρίδου, αρχηγό των Κατασκηνώσεων της Ι. Μ. Εδέσσης με θέμα: «Η προσωπικότητα του στελέχους μιας Εκκλησιαστικής Κατασκήνωσης», η οποία τόνισε την ανάγκη για συνέπεια λόγων και έργων, τακτική και συνειδητή μυστηριακή ζωή και αγάπη πολλή, αφού «τα παιδιά καταλαβαίνουν αυτός που πάει να τα πλησιάσει αν πράγματι τα αγαπάει», για να καταλήξει με τις προτροπές: «Προσευχηθείτε! Εμπνευσθείτε! Εργαστείτε!»
Ακολούθως, οι περίπου εκατόν σαράντα συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε έξι ομάδες εργασίας και συζήτησης με τα εξής θέματα: α. «Ανταλλαγή ιδεών από το πρόγραμμα και τις δραστηριότητες των Κατασκηνώσεών μας» (συντονιστής: π. Θεωνάς Αθανασιάδης –Ι. Μ. Φλωρίνης), β. «Σχέσεις στελεχών με το Αρχηγείο και μεταξύ τους: σημεία τριβής και τρόποι υπέρβασης» (συντονίστρια: κ. Αικατερίνα Αγγελίδου –Σπυρίδου – Ι. Μ. Εδέσσης), γ. «Σχέσεις κατασκηνωτών με τα στελέχη και μεταξύ τους: σημεία τριβής και τρόποι υπέρβασης» (συντονιστής: κ. Αθανάσιος Χατζηθανασίου – Ι. Μ. Φλωρίνης), δ. «Σχέσεις στελεχών και κατασκηνωτών με τους γονείς πριν, στη διάρκεια και μετά την Κατασκήνωση» (συντονίστρια: κ. Ελένη Κατσούλη – Λάζαρη – Ι. Μ. Λευκάδος), ε. «Πώς και γιατί να διακονήσω ως στέλεχος στην Κατασκήνωση και την Κατήχηση» (συντονίστρια: κ. Ευμορφία Σωτηροπούλου – Ι. Μ. Λευκάδος) και στ. «Γιατί η Εκκλησία να (συνεχίσει να) οργανώνει Κατασκηνώσεις;» (συντονιστής: π. Γεώργιος Σιδέρης – Ι. Μ. Εδέσσης).
Μετά από δύο ώρες συμπροβληματισμού καθ’ ομάδες, οι συμμετέχοντες συναντήθηκαν ξανά σε ολομέλεια και εκπρόσωποι των ομάδων κοινολόγησαν τα πορίσματα της καθεμιάς, για να ακολουθήσει ενδιαφέρουσα συζήτηση, με συντονιστή τον π. Νικηφόρο Ασπρογέρακα, Ηγούμενο της Ι. Μονής Παναγίας Φανερωμένης Λευκάδας.
Ξεχωριστή ευλογία δόθηκε με την επίσκεψη και την πατρική ομιλία του οικοδεσπότη της συνάντησης, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεοκλήτου, τα θερμά λόγια και το πηγαίο χαμόγελο του οποίου ενίσχυσαν το ζήλο και τη χαρά της διακονίας για όλους τους συμμετέχοντες.
Το αρχοντικό γεύμα, το κεφάτο μουσικό πρόγραμμα και οι ζωντανοί παραδοσιακοί χοροί που ακολούθησαν ένωσαν ακόμη περισσότερο τους νέους ανθρώπους που διακονούν εθελοντικά στο κατασκηνωτικό έργο των τριών Ιερών Μητροπόλεων, αφήνοντας μια ζεστή αίσθηση φιλίας και εν Χριστώ αγάπης, ώστε κανείς να μη θέλει να αναχωρήσει πρώτος για τα ίδια και όλοι να προσβλέπουν σε παρόμοια ευκαιρία κοινωνίας προσώπων στο εγγύς μέλλον.
Η διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων από τις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις δείχνει ότι το νεανικό έργο της Εκκλησίας μας –και δη η διακονία της νέας γενιάς στην Κατασκήνωση- διεξάγεται με ιδιαίτερη φροντίδα και επιμέλεια, συνιστά δε κατάθεση ψυχής και καρπό αγαπητικής ενασχόλησης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Όταν μάλιστα περισσότερες Ι. Μητροπόλεις συνεργάζονται, οι εμπειρίες και οι ιδέες διακινούνται, οι καρδιές «ανοίγονται», τα πρόσωπα αλληλεπιδρούν και κοινωνούν μεταξύ τους και με το Θεό, ωφελούμενοι πολλαπλά!